dijous, 7 d’octubre del 2010

L'EX MAQUI JOAN BUSQUETS OCUPA EL MEMORIAL DEMOCRÀTIC


L'ex-maqui Joan Busquets i Verges ha ocupat avui, amb un grup d'unes 30 persones solidàries amb la causa dels maquis, el Memorial Democràtic. Joan Busquets només demana allò, que en justícia no es pot negar a cap lluitador antifeixista per les llibertats, l’immediat reconeixement moral, jurídic i econòmic dels maquis, igual com es va fer amb els militars i carrabiners de la II República.  Joan l'abril de 2010 va escriure una carta oberta demanant això, tan senzill que ja hauria d'haver estat fet fa molts anys.




La resposta de la Direcció General de Memòria Democràtica va reconèixer l'aportació de la lluita dels maquis, el fet de que no tenen prou reconeixement, però diu que la Llei 52/2007 no pot oferir res més als guerrillers i ells tampoc. No és una bona resposta per un home que deixar part de la seva vida en la lluita contra el feixisme i que va passar vint anys a les presons franquistes.








Aviat no existirà cap ex-maqui viu per rebre justícia i reparació, per rebre el reconeixement negat des de la Transició, per ser considerats com lluitadors i no passar a la història col·lectiva com delinqüents com els va considerar la dictadura feixista. Aviat només tindrem la vergonya de no haver donat a aquests ex-guerrillers allò que per dret es seu, que suposa un cost ridícul per l'estat i que per una democràcia, per molt devaluada que estigui, és inexcusable no concedir.

Tot el nostre suport en aquesta reivindicació que és també nostra.