dimecres, 11 de maig del 2016

DEMANEM AL PARLAMENT L'ANUL·LACIÓ DELS JUDICIS DEL FRANQUISME



La Comissió de la Dignitat i una desena d'entitats més han reclamat al Parlament que anul·li els consells de guerra franquistes. La Comissió ha presentat un projecte de llei que demana que el Parlament "assumeixi la seva responsabilitat històrica", tal i com ha explicat el propi Cruanyes a El Món.


Les entitats han realitzat un acte aquest dimecres al matí al Parlament, ambl'assistència de tots els grups parlamentaris, i després han estat rebuts per la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. El portaveu de la Comissió, Pep Cruanyes, ha estat acompanyat també per Roger Heredia, impulsor i cofundador del Banc d'ADN.


Cruanyes ha remarcat a aquest diari que la legislatura del 1932 va concloure quan es van imposar els consells de guerra, i que per això "l'administració catalana va acabar aleshores". Segons ha insistit, el Parlament ha de declarar ara que la legalitat "va conculcar per la força, i ha d'anul·lar els processos jurídics il·legals".


Així, les entitats han demanat al Parlament que els consells de guerra que van tenir llocentre el 1938 i el 1975 quedin anul·lats. "És una qüestió pendent, no pot ser que les sentències encara estiguin vigents", ha insistit Cruanyes.


Al seu torn, Heredia a afegit a El Món que és molt important que tots els grups parlamentaris hagin assistit a l'acte. "Forcadell ens ha dit que ella i el Parlament ens donen tot el seu suport", ha remarcat.


En l'acte hi han assistit, per part de Junts pel Sí, Marta Rovira, Assumpció Laïlla, Albert Batet, Marta Pascal i David Bonvehí. Per C's hi ha anat Javier Rivas, i de part del PSC hi havia Ferran Pedret. Pel PP hi ha assistit Fernando Sánchez, i Joan Josep Nuet per CSQP. Mireia Boya i Albert Botran hi han anat en nom de la CUP.