divendres, 4 de març del 2016

CRÒNICA D'UNA NIT DE MEMÒRIA I DIGNITAT. PREMIS DIGNITAT DE LA COMISSIÓ DE LA MEMÒRIA.


Moltes gràcies Comissió de la Dignitat per aquesta Nit de la Memòria 2016.



L'acte ha estat conduït per la companya Pilar Rebaque i el company Josep Cruanyes de la Comissió de la Dignitat. Pilar va començar disculpant-se per la qüestió de l'espai perquè l'edició de la Nit de la Memòria ha estat un èxit desbordant i molta gent no va poder participar per motiu de l'aforament del local. Després ens va donar les gràcies a totes les persones presents per compartir la Nit de la Memòria 2016.

















Foto del company Josep Viana (AVFRT)


El primer record i reconeixement de la nit va ser per la Muriel Casals, un record que va ser aplaudit per tot el públic.



A continuació Toni Strubell va presentar a Cathal MacSwiney com a petit acte de germanor entre Catalunya i Irlanda. Li va fer entrega de part del poema que Bonaventura Gassol li va dedicar al seu avi, la mort del qual va impactar a la Catalunya de principis del segle XX. Podeu llegir el poema aquí.













Vídeo de l'enterrament de Terence MacSwiney.




Part del discurs de Cathal MacSwiney Brugha:

Estic molt content d'aver estat convidat per la Comissió de la Dignitat de Catalunya per presentar un premi Dignitat, aquesta nit, i de dir-vos unes quantes paraules. També m'agradaria, en nom de la família MacSwiney, donar les gràcies a les persones de Catalunya, a pocs metres d'aquí, per mostrar solidaritat amb el meu avi Terence MacSwiney, que va vèncer moralment l'imperi britànic a través dels seus 74 dies de vaga de fam. 

Després del sopar de germanor entre totes les entitats, homenatjats, amigues i amics es va donar pas a l'entrega de premis.

















Joaquim Aloy de Memòria.cat va rebre el premi de la mà de Claudia Pujol de la revista Sàpiens.




































La companya Montse Giné de l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona va rebre el premi de mans de Jordi Palou Loverdos director del Memorial Democràtic.


Foto del company Josep Viana (AVFRT)



















Al nostre col·lectiu li va entregar el premi l'eurodiputat Josep Maria Terricabras.





















Més tard van arribar els guardons in Memoriam a Maurici Serrahima i Camin 1870-1951 i Josep Boix i Raspall 1887-1973 - respectivament president i director general de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i Estalvis de Catalunya i Balears abans del 1939 - que van ser destituïts i represaliats pel franquisme al final de la Guerra Civil. Aquests dirigents de la Caixa van tenir una actitud de valent defensa de la Generalitat i dels valors republicans i de la dona treballadora, que mai no ha esta prou valorada.

A Lluís Serrahima nèt de Maurici Serrahima li va donar el guardó la Margarita Barjau.


















Emili Boix, nèt de Josep Boix i Raspall va reblre el premi de Cathal MacSwiney







L'acte va acabar amb el cant d'El Segadors cantat per tots els que vam gaudir una nit d'emoció on van compartir molta memòria i molta dignitat.



























Fotos amb els premiats cedides pels companys de l'AVFRT.