divendres, 21 de gener del 2011

CARTA OBERTA A ADELA DONAIRE CABALLERO, REGIDORA DE L'AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT PEL PSC



Carta oberta a Adela Donaire Caballero, Regidora de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat pel PSC.

Senyora Donaire

Volíem informar-la de que l'acte en memòria del nostre company Álvaro Fernández, no gràcies a vostè, va ser un èxit, molt emotiu, entranyable i ple de banderes republicanes, catalanes, estelades, ikurriñas, banderes de Galícia, de Palestina,  del Sàhara i d'altres països amb els quals va tenir relació. Tal com ell hagués volgut. També desitjàvem fer-li arribar que entre les 150 persones que vam celebrar aquesta festa de comiat d'aquest company, que va dedicar tota una vida a la lluita per les llibertats, la democràcia i els drets humans, hi havia una més que amplia representació de les entitats memorialistes que en aquest moment treballen per la veritat, la justícia i la reparació per les víctimes del franquisme, alguna d’elles amb la Creu de Sant Jordi. Que dins d'aquest grup hi havia persones generoses de tota ideologia que van venir a acomiadar a un amic que va ser coherent i fidel a les seves idees i que justament per això el respectaven. Gent vinguda expressament de França, Suïssa, Itàlia, d'arreu de l'estat espanyol. Gent de diferents nacionalitats: argentins, uruguaians, brasilers, colombians, mexicans, francesos, italians, britànics. Volíem comunicar-li que totes aquestes persones es van mostrar totalment indignades amb la seva actuació de divendres (14/01/2011), amb la seva mirada curta i amb la seva manca de talant, que va intentar passar per sobre del nostre company com ho va fer el franquisme negant-li en democràcia un comiat digne.

Vostè a menys de 24 hores del nostre homenatge es va presentar en el centre extremeny de Can Vidalet, en la seva qualitat de regidora de l'Ajuntament d’Esplugues, no de membre del centre, a observar la decoració de la sala que havien cedit per fer aquest acte.  Li va dir a la persona encarregada de la celebració, que en aquell centre, com associació registrada al seu Ajuntament només estava permès la bandera de Espanya, la catalana i la d'Esplugues, que sota cap concepte podia haver banderes republicanes, la qual cosa li va semblar terrible. Més terrible li va semblar encara que hi hagués una Ikurriña a la sala, com si aquesta bandera legítima, que presideix el despatx i les institucions que el seu company de partit Patxi López representa com Lehendakari, tingués connotacions indesitjables. Segurament si s'hagués assabentat per endavant que es ballaria, i es va ballar!,  un aurresku en honor de l’homenatjat, tal com s’ha fet amb companys de vostè en d’altres ocasions, i tal com es fa fins i tot a bodes i batejos, hagués trucat a l'Audiència Nacional. La informem que el nostre company Álvaro va estar vivint a, com diria vostè, la comunitat autònoma vasca, i que un company d'aquella terra, molt estimat per nosaltres, també va morir aquest any passat i que aquest també era el nostre homenatge. I sí, la Ikurriña anava enganxada a la terrible bandera republicana.

També va dir vostè que no podia haver-hi ni una petita pancarta amb una corona i les paraules constitució, no, gràcies, simulant les campanyes antinuclears, però li recordem que els republicans no som monàrquics, que no vam votar aquesta constitució i que aspirem a una república o repúbliques com les nostres veïnes França i Portugal, i que aquestes aspiracions són legítimes i que hi ha partits al congrés dels diputats que així ho recullen en els seus programes i no són expulsats del marc democràtic. Que quan nosaltres vam penjar aquestes banderes era en honor de tots els que van lluitar pels seus colors contra el feixisme, entre ells molts dels seus compatriotes que formàvem part del seu partit, i que van ser assassinats, exterminats, a la plaça de braus de Badajoz, la seva terra, però a vostè això li deu interessar molt poc. Tan poc com a un dels membres del Centre que va dir a una companya que a ell no li importava res “que haguessin afussellat als senyors de les fotos”.

No era un acte polític, com es volia fer veure, i tampoc no era un acte públic, sinó un acte privat de memòria i en memòria del company Álvaro, on només veurien aquelles banderes els assistents al mateix, tots demòcrates, potser no com vostè. La bandera tricolor representa uns valors universals republicans democràtics que el seu partit diu defensar. Dir-li que a centres cívics dependents directament dels ajuntaments, de diferents colors, s'han celebrat actes de memòria, actes republicans i de reivindicació de república sense cap problema. Potser el que va ser massa per a vostè va ser veure un muntatge amb les fotos del nostre company amb Karl Marx, una foto que a ell li divertia molt. Això la va fer tremolar. Potser vostè que es diu socialista, no ha llegit aquest senyor, potser tampoc coneix Pablo Iglesias, ni ha llegit res dels seus predecessors al partit, que si ara aixequessin el cap caurien morts de vergonya.

Vostè no volia que ningú cantés. I l'informem que vam cantar molt i molt, cançons "revolucionàries" com A desalambrar, Hasta Siempre Comandante, Le temps des cerises, A las barricadas, Ay Carmela, En la plaza de mi pueblo, o Rosario Dinamitera del perillós Miguel Hernández, i fins i tot L'Estaca, Els Segadors, i La Internacional, vostè imagino que deu saber quina és, no?

Vostè va venir fent ostentació del seu càrrec, i li recordem que vostè es una servidora pública, almenys fins a les properes eleccions municipals, i que va ficar la por al cos a la gent gran que gestiona el centre. La senyora presidenta ens va dir que ella no tenia cap problema amb les banderes però que tenia por per les subvencions.

En resum, vostè oferia, a menys de 24 hores de la celebració, un local nu on no podíem penjar banderes, sobre tot i sota cap concepte les republicanes, ni fotos de gent represaliada pel franquisme. Ens deixava només menjar, beure i respirar, quina amabilitat. I a més, vostè va passar pel nostre costat i no es va dignar a parlar amb nosaltres. La decisió de la persona que porta el bar del centre de tancar i oferir-nos el seu establiment per fer allà l’homenatge, ens va estalviar la vergonya de parlar directament amb vostè, i haver d'escoltar dels seus llavis arguments totalitaris i antidemocràtics de persones que cobren els seus sous dels nostres impostos. Fer valdre la condició pública per assumptes privats és molt més greu que prohibir en nom de l'Ajuntament, tot i que ambdós són actes de dubtosa legalitat.

Volem que sàpiga que aquest home, al que vostè va estar a punt de deixar sense celebració, va formar part més que activa de la lluita per La Bòbila, que va viure al barri quan va tornar de l'exili forçat i que es va implicar per millorar les condicions dels veïns. Que entre els seus companys de lluita hi ha algú que avui en dia és diputat i fins i tot algun ministre del seu partit, que al menys llavors, sí eren antifranquistes, no com vostè.

El proper dilluns comença una sèrie a la televisió pública sota el títol de República i tinc entés que sortiràn moltes banderes republicanes i crits de visca la República. Pot escriure al director de TVE per a que no l’emetin, encara hi és a temps.

Aquesta carta la suscriuen familiars, companys i els molts amics de l'Álvaro indignats per l'ofensa a les persones, lluitadores i lluitadors antifranquistes, que van deixar la vida per les seves idees, representades en els símbols que vostè ha volgut prohibir.

Carta abierta a Adela Donaire Caballero, Concejala del Ayuntamiento de Esplugues de Llobregat por el PSC.

Señora Donaire

Queríamos informarle de que el acto en memoria de nuestro compañero Álvaro Fernández, no gracias a usted, fue un éxito, muy emotivo, entrañable y lleno de banderas republicanas, catalanas, estelades, Ikurriñas, banderas de Galicia, de Palestina, del Sáhara y otros países con los cuales tuvo relación. Tal como él hubiera querido. También deseábamos hacerle llegar que entre las 150 personas que celebramos esta fiesta de despedida de este compañero, que dedicó toda una vida a la lucha por las libertades, la democracia y los derechos humanos, había una más que amplía representación de las entidades memorialistas que en este momento trabajan por la verdad, la justicia y la reparación por las víctimas del franquismo, alguna de ellas con la Cruz de Sant Jordi. Que dentro de este grupo había personas generosas de toda ideología que vinieron a despedir a un amigo que fue coherente y fiel a sus ideas y que justamente por eso lo respetaban. Gente venida expresamente de Francia, Suiza, Italia, de todo el estado español. Gente de diferentes nacionalidades: argentinos, uruguayos, brasileños, colombianos, mexicanos, franceses, italianos, británicos. Queríamos comunicarle que todas estas personas se mostraron totalmente indignadas con su actuación de viernes (14/01/2011), con su mirada corta y con su carencia de talante, que intentó pasar por encima de nuestro compañero como lo hizo el franquismo negándole en democracia una despedida digna.

Usted a menos de 24 horas de nuestro homenaje se presentó en el centro extremeño de Can Vidalet, en su calidad de concejala del Ayuntamiento de Esplugues, no de miembro del centro, a observar la decoración de la sala que habían cedido para hacer este acto. Le dijo a la persona encargada de la celebración, que en aquel centro, como asociación registrada en su Ayuntamiento sólo estaba permitido la bandera de España, la catalana y la de Esplugues, que bajo ningún concepto podía haber banderas republicanas, lo cual le pareció terrible. Más terrible le pareció aun que hubiera una Ikurriña en la sala, como si esta bandera legítima, que preside el despacho y las instituciones que su compañero de partido Patxi López representa como Lehendakari, tuviera connotaciones indeseables. Seguramente si se hubiera enterado por adelantado que se bailaría, ¡y se bailó!, un aurresku en honor del homenajeado, tal como se ha hecho con compañeros de usted en otros ocasiones, y tal como se hace incluso en bodas y bautizos, hubiera llamado a la Audiencia Nacional. Le informamos que nuestro compañero Álvaro estuvo viviendo en, como diría usted, la comunidad autónoma vasca, y que un compañero de aquella tierra, muy estimado por nosotros, también murió este año pasado y que este también era nuestro homenaje. Y sí, la Ikurriña iba enganchada a la terrible bandera republicana.

También dijo usted que no podía haber ni una pequeña pancarta con una corona y las palabras constitución, no, gracias, simulando las campañas antinuclear, pero le recordamos que los republicanos no somos monárquicos, que no votamos esta constitución y que aspiramos a una república o repúblicas como nuestras vecinas Francia y Portugal, y que estas aspiraciones son legítimas y que hay partidos en el congreso de los diputados que así lo recogen en sus programas y no son expulsados del marco democrático. Que cuando nosotros colgamos estas banderas era en honor de todos los que lucharon por sus colores contra el fascismo, entre ellos muchos de sus compatriotas, que formaban parte de su partido, y que fueron asesinados, exterminados, en la plaza de toros de Badajoz, su tierra, pero a usted esto le debe de interesar muy poco. Tan poco como uno de los miembros del Centro que dijo a una compañera que a él no le importaba nada “que hubieran fusilado a los señores de las fotos”.
No era un acto político, como se quería hacer ver, y tampoco era un acto público, sino un acto privado de memoria y en memoria del compañero Álvaro, donde sólo verían aquellas banderas los asistentes al mismo, todos demócratas, quizás no como usted. La bandera tricolor representa unos valores universales republicanos democráticos que su partido dice defender. Decirle que en centros cívicos dependientes directamente de los ayuntamientos, de diferentes colores, se han celebrado actas de memoria, actos republicanos y de reivindicación de república sin ningún problema. Quizá lo que fue demasiado para usted fue ver un montaje con las fotos de nuestro compañero con Karl Marx, una foto que a él le divertía mucho. Esto la hizo temblar. Quizás usted que se llama socialista, no ha leído a este señor, quizás tampoco conoce a Pablo Iglesias, ni ha leído nada de sus predecesores de partido, que si ahora levantaran la cabeza caerían muertos de vergüenza.

Usted no quería que nadie cantara. Y lo informamos que cantamos mucho y mucho, canciones "revolucionarias" como A desalambrar, Hasta Siempre Comandante, Le temps des cerises, A las barricadas, Ay Carmela, En la plaza de mi pueblo, o Rosario Dinamitera del peligroso Miguel Hernández, e incluso l’Estaca, Els Segadors, y La Internacional, usted imagino que debe de saber cuál es, ¿no?

Usted vino haciendo ostentación de su cargo, y le recordamos que usted se una servidora pública, al menos hasta las próximas elecciones municipales, y que metió el miedo en el cuerpo a la gente mayor que gestiona el centro. La señora presidenta nos dijo que ella no tenía ningún problema con las banderas pero que tenía miedo por las subvenciones.

En resumen, usted ofrecía, a menos de 24 horas de la celebración, un local desnudo donde no podíamos colgar banderas, sobre todo y bajo ningún concepto las republicanas, ni fotos de gente represaliada por el franquismo. Nos dejaba sólo comer, beber y respirar, qué amabilidad. Y además, usted pasó por nuestro lado y no se dignó a hablar con nosotros. La decisión de la persona que lleva el bar del centro de cerrar y ofrecernos su establecimiento para hacer allí el homenaje, nos ahorró la vergüenza de hablar directamente con usted, y tener que escuchar de sus labios argumentos totalitarios y antidemocráticos de personas que cobran sus sueldos de nuestros impuestos. Hacer valer la condición pública para asuntos privados es mucho más grave que prohibir en nombre del Ayuntamiento, a pesar de que ambos son actos de dudosa legalidad.

Queremos que sepa que este hombre, al que usted estuvo a punto de dejar sin celebración, formó parte más que activa de la lucha por La Bòbila, que vivió en el barrio cuando volvió del exilio forzado y que se implicó para mejorar las condiciones de los vecinos. Que entre sus compañeros de lucha hay alguien que hoy en día es diputado e incluso algún ministro de su partido, que al menos entonces, sí eran antifranquistas, no como usted.

El próximo lunes empieza una serie en la televisión pública bajo el título de República y tengo entendido que saldrán muchas banderas republicanas y gritos de Viva la República. Puede escribir al director de TVE para que no la emitan, todavía está a tiempo.

Esta carta la subscriben familiares, compañeros y los muchos amigos de Álvaro, indignados por la ofensa a las personas, luchadoras y luchadores antifranquistas, que dejaron la vida por sus ideas, representadas en los símbolos que usted ha querido prohibir.


Lettre ouverte à Adela Donaire caballero, conseillère à la Mairie d’Esplugues de Llobregat pour le PSC.

Madame, nous tenons à vous informer que l’acte en mémoire de notre camarade Álvaro Fernández, a connu, non grâce à vous,  un vif succès, qu’il a été très émouvant, chaleureux et plein de drapeaux républicains, catalans et d’autres pays avec lesquels il avait eu des connections. Tel qu’il l’aurait souhaité, nous désirions que vous sachiez, qu’entre les 150 personnes qui avons célébré cette fête d’adieu de ce camarade, qui consacra toute sa vie à la lutte pour les libertés, la démocratie et les droits de l’homme, il y avait une très grande représentation des entités mémorialistes qui travaillent en ce moment pour la vérité, la justice et la réparation envers les victimes du franquisme, certaines d’entre elles avec la croix de la Sant Jordi. Il y avait parmi ces gens, des personnes généreuses, toutes idéologies confondues, venues dire adieu à un ami qui fut cohérent et fidèle à ses idées, et qui le respectaient justement pour cela. Des gens venus expressément de France, de Suisse, d’Italie, de tout l’Etat espagnol. Des gens de différentes nationalités : argentins, uruguayens, brésiliens, colombiens, mexicains, français, italiens, britanniques. Nous tenions à vous faire savoir que tous se montrèrent profondément indignés par votre décision du vendredi 14 janvier 2011, qui, par sa mesquinerie, a essayé de passer outre notre camarade, comme le fit le franquisme, en lui refusant, en démocratie, un au revoir digne.

Vous vous êtes présentée, moins de 24 heures avant notre hommage, au centre Can Vidalet, en votre qualité de Conseillère à la Mairie d’Esplugues, et non en tant que membre du centre, pour observer la décoration de la salle cédée pour cette célébration. Vous avez dit, à la personne en charge de l’acte que, dans ce centre, comme association enregistrée dans votre mairie, il était seulement permis d’exhiber les drapeaux espagnol, catalan et celui  d’Esplugues, et que sous aucun prétexte il pouvait y avoir des drapeaux républicains, ce qui vous semblait terrible. Plus terrible encore vous a paru qu’il y ait une Ikurriña dans la salle, comme si ce drapeau légitime, qui préside le bureau et les institutions que votre collègue de parti Patxi López, représente comme Lehendakari, avait des connotations indésirables. Si vous aviez su d’avance, qu’on aurait dansé, et on a dansé !, un aurresku en honneur à Alvaro, comme cela s’est fait avec des camarades à vous en d’autres occasions, et tel que cela se fait à des mariages ou à des baptêmes, vous auriez surement appelé l’Audience Nationale. Nous vous informons que notre camarade Alvaro a vécu, comme vous le diriez, dans la communauté autonome basque, et qu’un camarade de cette terre, par nous très estimé, est également mort l’année dernière et nous voulions également lui rendre hommage. Et oui, la Ikurriña  était accroché au terrible drapeau républicain.

Vous avez également dit qu’il ne pouvait y avoir ni une petite pancarte avec une couronne et les mots Constitution, NON MERCI, simulant les campagnes antinucléaires, nous vous rappelons que les républicains ne sommes pas monarchiques, que nous n’avons pas voté cette constitution et que nous aspirons à une république ou à des républiques comme nos voisins la France ou le Portugal, et que ces aspirations sont légitimes et qu’il y a des partis au Congrès des Députés qui le recueillent ainsi dans leurs programmes, et ils ne sont pas expulsés du cadre démocratique.  Quand nous avons accroché tous ces drapeaux, c’était en honneur à tous ceux qui luttèrent pour ses couleurs contre le franquisme, parmi eux plusieurs de vos compatriotes de votre parti, et qu’ils furent assassinés, exterminés, dans les arènes de taureaux de Badajoz, votre terre, mais cela doit peu vous intéresser. Aussi peu qu’à un des membres du centre qui déclara à une camarade que cela lui était égal « qu’ils aient fusillé les hommes des photos qui figuraient sur le mur de la salle».

Il ne s’agissait pas d’un acte politique comme on a voulu le faire voir, ni un acte public, mais un acte privé de mémoire et en mémoire du camarade Alvaro, au cours duquel, seuls les assistants, démocrates, non comme vous peut-être, verraient ces drapeaux.

Le drapeau tricolore défend des valeurs universelles républicaines, démocratiques que votre parti dit défendre. Vous dire que dans des centres civiques dépendant directement des mairies, de différentes couleurs, on a célébré des cates de mémoire, des actes républicains et de revendication de république, sans aucun problème. Il est possible que ce qui vous a paru excessif a été de voir un montage avec les photos de notre camarade avec Karl Marx, une photo qui l’amusait beaucoup. Cela vous fit trembler. Peut-être que vous, qui vous dites socialiste, n’avez pas lu cet auteur, ni peut-être ne connaissez-vous Pablo Iglesias, ni n’avez rien lu de vos prédécesseurs de parti, qui, si ils se levaient de leurs tombes, mourraient de honte.

Vous vouliez que personne ne chante. Nous vous informons que nous avons énormément chanté, des chansons révolutionnaires comme A desalambrar, hasta siempre Comandante, le temps des cerises, A las barricadas, Ay Carmela, En la plaza de mi pueblo, ou Rosario inamitera du dangereux Miguel Hernandéz, et même l’Estaca, Els Segadors et l’Internationale, vous la connaissez, non ?

Vous avez fait ostentation de votre charge et nous vous rappelons que vous êtes un serviteur public, au moins jusqu’aux prochaines élections municipales, et que vous avez effayé les personnes agées qui gèrent le centre. La présidente nous a dit n’avoir aucun problèmes avec les drapeaux mais qu’elle craignait pour les subventions.

En résumé, vous nous avez offert, à moins de 24 heures de notre célébration, un local nu, où nous ne pouvions pas accrocher de drapeaux, surtout pas républicains ni de photos de personnes subissant des représailles du franquisme. Vous nous autorisiez seulement à boire, manger et respirer, quelle amabilité . Et, de plus, vous êtes passé près de nous sans digner nous parler. Le responsable du bar nous a épargné la honte de parler directement avec vous et d’écouter des arguments totalitaires et antidémocratiques de la bouche de personnes qui touchent leurs salaires de nos impôts. Faire valoir la condition publique pour des affaires privées est bien plus grave qu’interdire, au nom de la Mairie, en dépit d’être des actes de douteuse légalité.

Nous voulons que vous sachiez que cet homme, que vous avez été sur le point de priver de sa célébration, a été très actif dans la lutte pour la Bóbila, qu’il a vécu dans le quartier à son retour d’exil forcé, et qu’il s’est efforcé à améliorer les conditions de vie du voisinage. Que parmi ses compagnons de lutte, il y a un député et même un ministre de votre parti, qui au moins alors,  étaient antifranquistes, pas comme vous.

Lundi prochain, commence une série à la télévision publique : República, et j’ai entendu dire qu’y figureront nombre de drapeaux républicains et cris de « Vive la République ». peut-être est-il encore temps que vous écriviez au directeur de TVE pour qu’il ne la diffuse pas.

Cette lettre est souscrite par la famille, les camarades et de nombreux amis d’Alvaro, indignés par l’offense aux personnes, combattants et combattantes antifranquistes, qui donnèrent leur vie pour leurs idées, représentées par les symboles que vous avez voulu interdire.

4 comentaris:

Ateos y Republicanos ha dit...

estupenda misiva, es necesario que sepamos defender a nuestros compañeros y a nuestras ideas contra los que desean hacernos callar, se queria humillar el recuerdo de nuestro camarada, todos estabamos alli para defender su memoria y la de todos nosotros, Álvaro debia sonreir al vernos y aun mas al leer esta carta, siempre con nosotros

ivan ha dit...

Del popular a cada cerd@ le llegue
su SAN MARTIN.Con el riesgo de que mellamen grosero,o...,considero que el olor a cieno y orines esta al dia en estos lares de
social-fascistas de piara cerdunas.
La sombra alargada del Franquismo es coronada y mantenida por los llamados suciolist@s,recortando los
derecho populares,beneficiando al Capital y la Banca.
Tenemos memoria,tú mostrastes la
vileza,solo una Fascista encubre la
verdad, sabotea la solidaridad ,
niega ellegitimo derecho a expresar
amory respeto por los ausentes.

Liberto ha dit...

Que vergüenza para su partido. Esta señora es una ignorante que no tiene idea de donde vienen sus siglas ni sabe que el partido socialista es republicano y que miles de ellos murieron o fueron represaliados defendiendo la República y que a día de hoy siguen pidiendo justicia.
Vaya falta de respeto y que cobarde.
Si Pablo Iglesias levantase la cabeza....

Elias ha dit...

Gracias señora Donaire por dar mas sentido, si cabe, al homenaje de mi padre. Gracias por ser como es, ya que nos permite ver con mas claridad lo que nosotros no queremos ser. Y finalmente gracias a todos los asistentes por tan hermosa celebración, la familia no hubiera podido imaginar una celebración mas adecuada, alegre y digna en recuerdo de la vida de un luchador por las libertades, la verdad, la justicia y la reparación.