divendres, 4 de març del 2016

EL NOSTRE COL·LECTIU REP EL PREMI DIGNITAT 2015 A LA NIT DE LA MEMÒRIA DE LA COMISSIÓ DE LA DIGNITAT






Ens va entregar el premi l'eurodiputat Josep Maria Terricabras.



Bona nit a totes i a tots. Primer volem dedicar unes paraules al nostre company Álvaro Fernández Alonso.



Añorado amigo Álvaro:

quien nos iba a decir que hoy seríamos uno de los protagonistas de la Nit de la Memòria. Fíjate, nos han dado un premio, a nosotros, el primero en nuestros 8 años de Col·lectiu y aún no sabemos muy bien el porqué, pero lo que es seguro es que tú estarías lleno de orgullo por este reconocimiento. Y nos recordarías porque estamos aquí, para plantar cara al olvido, para luchar contra la impunidad de aquellos que represaliaron a los tuyos, que te torturaron, que asesinaron a tus compañeros Cipriano, Xosé Humberto, José Luis y Ramón, sin miedo, alzando la voz sin someternos a nada, ni a nadie, a veces a contracorriente y siempre por las víctimas. Hoy te echamos de menos por culpa de ese alien, que es como nos referíamos a tu cáncer y con lo que tú bromeabas para restar importancia a tu enfermedad. Hoy amado compañero, este premio es tuyo.




Aquest premi també es de moltes i molts dels presents a la sala, és de tota la incansable família de la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes. De les persones que han passat per darrera de la seva pancarta demanant veritat,  justícia i  reparació per a les víctimes del franquisme i la transició i l’anul·lació del judici del President Companys i de tots els judicis del franquisme. 7 anys ja! Aquest premi és també de moltes  companyes i companys de la Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina, on la nostra entitat està personada com a querellant des del 2012.

El nostre Col·lectiu és petit però amb una colla d’amistats d’arreu que treballen solidàriament pels drets humans i la Memòria. Nosaltres treballem per les víctimes del franquisme i la transició lligats a l’esperit de les seves lluites com una eina de futur. En aquests temps on el feixisme torna a créixer sense gens de vergonya ensenyant el seu somriure cínic d’unitats sagrades i exclusió de la diferència, ho hem de veure com un avís de la negror que haurem de combatre. És més important que mai estar alerta, la nostra indiferència és el seu aliment. Aquesta distinció ens encoratja més encara, en la nostra denúncia de la doctrina transicional i transaccional de l’oblit.




Gràcies a la Comissió de la Dignitat per aquesta distinció, que tant ens honora pel seu prestigi avalat pel seu immens treball i l’enhorabona a la resta de premiats per desenvolupar una tasca tan important, que fa que sigui per a nosaltres tot un luxe compartir premi amb aquestes entitats.

I per acabar, recordar també aquesta nit al tenaç company Joan, a la companya Carme, al nostre Juantxo de Memoriaren Bideak i en aquest 3 de març, 40 aniversari de la matança de Vitòria a les víctimes i als companys de Martxoak  hiruko, a Juan GabrielRodrigo Knafo i a Salvador Puig Antich.  I, molt important, a totes les dones silenciades que van ser víctimes del feixisme.



Per elles, per les nostres víctimes i per totes i tots nosaltres, continuem!

Sempre endavant!








Part del nostre Col·lectiu amb el premi Dignitat, recordant a Àlvaro i Joan.


Amb uns amics de Cornellà de Llobregat i altres membres del Col·lectiu.


Moltes gràcies Comissió de la Dignitat per aquesta distinció.


Aquest premi és de Carmen, de Delphine, de Mayte, de Francisco, Jesús, Juan, Paquita, José, Josep, Montse, Pilar, Pep, Lluís, Pere, Dominique, Rubén, Néstor, Rosa, Constantino, Flor, Milagros, Neus, Enric, Ana, Toni, Francesc i moltes més companyes que han compartit la pancarta de la Mesa de Catalunya d'entitats Memorialistes. I de les companyes i companys de la Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina. 

Fotos cedides pel company Josep Viana, també premiat, de l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona. Moltes gràcies.