dissabte, 7 de març del 2009

6 DE MARÇ: VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ PER A LES VÍCTIMES DE TERRORISME D'ESTAT A COLÒMBIA.




El dia 6 de març vam estar en la Plaça de la Catedral compartint un emotiu acte per la Veritat, la Justícia i la Reparació a Colòmbia. Aquesta reivindicació lúdica va estar promoguda per la Coordinadora Colòmbia-Catalunya i el Moviment de Víctimes de Crims d’Estat de Colòmbia, MOVICE. Testimoniatges, estupendes actuacions d'allà i d'aquí, lectures de poemes, performance amb la col·laboració dels assistents i una organització impecable. Més de 3 hores de reivindicació festiva que en una tarda nit de molt fred va escalfar els esperits de tots els que estàvem a la plaça, aquells que estem sense cap tipus de reserva per la defensa dels drets humans en qualsevol punt del globus.


Antecedents

Luz Helena


Vam conèixer a Luz Helena Ramírez Hache, representant de MOVICE a Catalunya, el 9 de febrer de 2009, enfront del Palau de Justícia de Barcelona. Allà, sota el lema Veritat, Justícia i Reparació diverses associacions de la memòria ens concentràvem per a reclamar els drets que li són negats sistemàticament a les nostres víctimes. Exigíem l'anul·lació del judici al President Companys i la de tots els judicis del franquisme. Luz, es va acostar a nosaltres per a dir-nos que des de la seva organització s'estava demanant que els preceptes de Veritat, Justícia i Reparació es complissin en el seu país d'origen i que compartíem la mateixa reivindicació. Ens va convidar a l'acte que cada any porten a terme el 6 de març, cada vegada en més països del món, per a mostrar la situació d'impunitat en la qual el govern colombià empara i protegeix a aquells que assassinen i torturen els més empobrits i els que volen acabar amb una situació de desigualtats insostenible.



En dies posteriors vam mantenir una petita reunió on vam intercanviar punts de vista, arribant a la conclusió que ens trobàvem exigint el mateix per a les nostres víctimes, les nostres víctimes colombianes que estan sofrint la repressió i són assassinades en l'actualitat i les nostres víctimes republicanes i antifeixistes que després de dècades de tortures, mort, presó i vexació segueixen sense veure reconeguts els seus drets. Ells, en la seva lluita pel reconeixement d'aquestes víctimes per part del govern colombià i en la denúncia de la implicació d’aquest en els crims anomenats falsos positius*, s’estan jugant la seva integritat, sense anar més lluny, l'any passat, durant els preparatius del 6 de març a Colòmbia van ser assassinats 6 companys. Nosaltres només hem d'exigir la justícia que ens deuen, sense que ens costi un poc més que part del nostre temps. Les comparances són odioses, però en aquest cas, és necessari constatar aquesta diferència per a cridar a la participació dels familiars i amics de les víctimes del franquisme, perquè es mobilitzin i surtin al carrer en qualsevol punt de l'estat, participant de les concentracions que cada mes s'han de realitzar davant dels edificis de Justícia per a reclamar Veritat, Justícia i Reparació.



Quedem amb la Luz de col·laborar i estrènyer llaços de solidaritat per a fer-nos eco de les nostres respectives reivindicacions. La primera pedra va ser la invitació a la lectura d'un testimoniatge de tortura en Popayán, Colòmbia, en l'acte del 6 de març a Barcelona. Vam estar allà i vam gaudir d’una festa protesta amb molt de cor i molta força. Estem molt agraïts als organitzadors i des d’aquí els felicitem per una tasca molt ben feta amb una finalitat més que justa.



PROU IMPUNITAT PELS CRIMS D’ESTAT ALLÀ ON ES PRODUEIXIN.

*Fals Positiu. En medicina, un fals positiu és quan a algú se li diagnostica d'una malaltia que no pateix. En l'argot militar colombiana, un fals positiu, és una mica similar: declarar un resultat positiu de l'Exèrcit a alguna cosa que no ho és. Pot ser el muntatge d'acte-atemptats dels quals culpen a les forces insurgents, pot ser la suposada frustració d'algun pla terrorista per part de l'Exèrcit, pot ser culpar d'una massacre comesa per tercers als escamots, pot ser assassinar a civils per a després presentar-los com guerrillers donats de baixa en combat, pot ser alguna cosa tan innocent com una desmobilització massiva fictícia, en fi, la llista de possibilitats de falsos positius és bastant llarga i extensa. José Antonio Gutiérrez D.